Tramva Sonrası Stres Bozukluğu

Travma, kişiyi aşırı korkutan, dehşet uyandıran, çaresizlik içinde bırakan, beklenmedik ve olağandışı olayların yol açtığı durumdur. Olaylar karşısında her bireyin etkileniş ve anlamlandırıp biçimi farklıdır. Bu nedenle travmanın etkileri kişiden kişiye değişmektedir.

Doğal afetler, işkence, tecavüz, savaş, kazalar, beklenmedik ölümler, ciddi – ölümcül hastalıklara yakalanmak travma yaratabilecek durumlardır. Bu durumlara bire bir maruz kalmak dışında dışarıdan izleyen biri olarak şahit olmak da bazen travmatik etkiler yaratabilir.

Travma sonrası stres bozukluğu ciddi bir durumdur. Travmanın 3 belirgin belirtisi vardır:

  • Yeniden yaşantılama: kişi travmanın anılarından kurtulamaz. Beklenmedik bir anda rahatsız edici bir şekilde olayı tekrar yaşıyormuş gibi hissetmek, olayla ilgili tekrarlayıcı kabuslar görmek, olayı hatırlatıcı unsurlar olmasa bile sürekli akla gelmesi ve bu esnada çarpıntı, terleme, titreme gibi belirtilerin oluşması.
  • Kaçınmalar: Travmatik olayı hatırlatan durumlardan; insanlar, olaylar, aktiviteler kaçmaya çalışır. Duygusal olarak uyuşuk olunur.
  • Aşırı uyarılmışlık: Kişi aşırı derecede tetiktedir. Konsantre olmakta, uyumakta zorluk çeker. Sürekli tedirgindir. Çabuk sinirlenir, irkilebilir.

Travmaya başka hastalıklar da eşlik edebilirler. Bunlardan en sık görüleni depresyondur. Durum kişi için çok daha karmaşık bir hal alabilir. Yardım aramaya çekinme, umutsuzluk, insanlara güvenmeme, kaçınmalar iyileşmenin önündeki en büyük engellerdir. Uzmanlarımız danışanın ihtiyaçlarına yönelik olarak en uygun ve etkili yöntemlerden olan EMDR ve BDT ile danışanlarımıza yardımcı olmaktadırlar